Error
  • Error loading component: com_media, 1

Articles in Category: Fokus

Dymijëekatërmbëdhjeta ishte viti i Shqipërisë

Written by Flora Xhemani Baba on Friday, 09 January 2015. Posted in Fokus

Shqipëria pati një bum të madh përsa i përket promocionit dhe marketingut turistik

Dymijëekatërmbëdhjeta ishte viti i Shqipërisë

E thënë kështu, në mënyrë deklamative, kjo shprehje nuk i shpëton syrit të mprehtë të skepticistëve dhe nënqeshjes ironike të pesimistëve shpotitës, që përballë optimizmit që mbulon titullin, të të tundin para fytyrës statistikat kokëforta të turzmit “outgoing”, që natyrisht e kalojnë lirshëm dhe shumë herë shifrën e turistëve që hyjnë në Shqipëri ose thënë më gjuhën e turizmit; “incoming”Por 2014-a ishte vërtet viti i Shqipërisë, së paku përsa i përket promocionit dhe marketingut turistik, duke i shtuar kësaj edhe rritjen në mënyrë progresive të turistëve të huaj që hyjnë çdo vit në Shqipëri, kryesisht përgjatë sezonit të verës. Nuk po përpiqemi fare të themi nëse kjo rritje numri i detyrohet rritjes, fjala vjen, të shërbimeve apo të kapaciteteve pritëse të Shqipërisë. Le të themi që rritja vjen prej njohjes më të madhe të Shqipërisë prej të huajve nëpërmejt shumë burimeve tashmë, që të mbledhura bashkë përbejnë të tërën, Shqipërinë, jo më edhe aq të panjohur.

Panairi i Turizmit Dimëror - Dallëndyshja e parë në këtë stinë

on Saturday, 07 December 2013. Posted in Fokus

Për herë të parë një panair dimëror në Shqipëri

Panairi i Turizmit Dimëror - Dallëndyshja e parë në këtë stinë

Julinda Dhame
Sezoni dimëror tashmë është në fillimin e tij. Shqipëria është një destinacion me potenciale të konsiderueshme për zhvillimin e turizmit malor. Nga sipërfaqja totale e vendit tonë 2/3 zihen nga male dhe kodra të cilat nga pikëpamja natyrore ofrojnë një mundësi të konisderueshme në këtë drejtim. Panairi i turizmit dimëror është hapi i parë i ndërmarrë nga AKT në bashkëpunim me MZHUT, në kuadër të veprimtarive të saj të promovimit të vlerave turistike të Shqipërisë.  Turizmi dimëror në vendin tonë ofron kontrastet e relievit alpin, ujëvarave, bimësisë së dendur, livadheve e sidomos ngjyrave, për të vazhduar më tej me shtëpitë karasteristike të zonës, gatimet tradicionale por edhe shumë aktivitete argëtuese të cilat i bëjnë pushimet e gjithsecilit prej nesh të paharrueshme dhe mbresëlënëse.

ALFABETI I UDHETIMIT- PROFILI I TURIZMIT KINEZ

Written by Brunilda Licaj on Tuesday, 26 November 2013. Posted in Fokus

Një këndvështrim kritik mbi numrin një të botës së turizmit "outgoing"

ALFABETI I UDHETIMIT- PROFILI I TURIZMIT KINEZ

 

Mes ditëve të ngjeshura të leksioneve, më pëlqen herë pas herë, të zhbiroj nga pak nëpër blogjet e e mbushura me eksperienca të ndryshme turistike, aty ku cdokush  i nisur nëpër udhëtimin e një copëz bote, fillon të shkëmbejë imazhe të zbulimeve duke lejuar kështu që në të tjerët të  përfshihemi në të, ose më saktë ta ëndërrojmë atë udhëtim.
Dhe aty lind ideja e atij alfabeti, ku kombet rreshtohen sipas gërmave, sipas sjelljes dhe psikologjisë së turistit, të cilat janë baza  e gramatikës së  profilit turistik.
Nuk e di pse më pëlqeu ta filloj këtë alfabet nga shkronja K, Kina. Ndoshta se profilin e turistit shqiptar e njohim pak më mirë, apo ndoshta se ky profil po ndryshon me shpejtësi këto vite,aq  sa turisti dhe udhëtari tashmë kanë filluar të ecin në dy rrugë  të ndyshme, të cilat herë pas here, shkëmbehen dhe takohen me njëra tjetrën. 

 

Zhvillimi i qëndrueshëm i turizmit turk - a duhet ta marrim shembull?

Written by Dritan Zaimi on Wednesday, 02 October 2013. Posted in Fokus

Një vështrim mbi turizmin e një prej vendeve më të spikatura në botë në këtë fushë

Zhvillimi i qëndrueshëm i turizmit turk - a duhet ta marrim shembull?

 

Turizmi ka qënë ndër motorrët më të mëdhenj për ekonominë turke në dekadat e fundit duke reduktuar papunësinë, duke rritur PBB dhe përmirësuar bilancin e pagesave. Dokumenti aktual që udhëheq zhvillimin e turizmit është Strategjia e Turizmit Turk 2023. Kjo strategji u hartua dhe lançua në vitin 2007 dhe përmbledh hapësirën deri me 2023, vit ky që koincidon edhe me festimin e 100 vjetorit të themelimit të Republikës Turke. Vizioni i kësaj strategji është “Për një Turqi të lumtur në 100 vjetorin e Republikës”. Objektivat synojnë arritjen e një numri prej 50 milion vizitorësh në vit deri në 2023, dhe të ardhura prej 50 miliard $ në vit për periudhën në fjalë. Po kështu deri në 2023, Turqia synon të jetë ndër 5 vendet e para në renditjen botërore për vendet më të vizituara në botë.

 

Programi i Qeverisë Rama për turizmin

on Wednesday, 11 September 2013. Posted in Fokus

Kjo është në vija të përgjithshme pasqyra e të ardhmes së turizmit në Shqipëri

Programi i Qeverisë Rama për turizmin
Turizimi është një sektor prioritar i zhvillimit të ekonomisë së vendit, i rritjes së prodhimit dhe zbutjes së varfërisë. Zhvillimi i turizimit do të jetë pjesë e zhvillimittë qëndrueshëm, me potencial të madh rritjeje, por me një avitje të integruar dhe plotësuese ndërsektoriale, që menaxhon burimet në mënyrë të balancuar, gjeneron zhvillim ekonomik dhe garanton punësim. Ne synojmë të vendosim Shqipërinë si një destinacion të preferuar në ofertën mesdhetare të tregjeve ndërkombëtare të turizmit, duke krijuar një imazhi të ri për Shqipërinë turistike, duke shfrytëzuar potenciale dhe burime vendore, duke u fokusuar në atë çka është unike në Shqipëri dhe duke ofruar shërbim në përputhje me standardet ndërkombëtare.