Pogradeci – më i bukuri i vjeshtës

on Saturday, 17 November 2012. Posted in Around

Ku mund të shijoni vjeshtë të bukur nëpër Shqipëri....

Pogradeci – më i bukuri i vjeshtës

 

Ai është i bukur në çdo stinë, e jo më kot ka frymëzuar poetët më të mëdhenj lirikë të Shqipërisë të krijojnë kryeveprat e letërsisë shqiptare. Epitetet e shumta që ka tërhequr mbi vete në stinë e në dekada, e kanë bërë Pogradecin të jetë një qytet i dëshirueshëm për të gjitha moshat. Është mbiquajtur “qyeti I luleve”, “qyteti i poezisë”, për ngarkesën e madhe të kënaqësisë shpirtërore që fal tek çdo vizitor, kurdo që ai ta vizitojë atë. Ne tani do ta mbiquajmë edhe “qyteti i vjeshtës”, për shkak të votimeve të shumta që mori në sondazhin e revistës Travel, se cili ishte qyteti me vjeshtën më të bukur në Shqipëri. E në fakt, peisazhet që fal Pogradeci në vjeshtë janë të pakrahasueshme, me një bukuri mahnitëse dhe elemetë që të bëjnë të marrësh frymë thellë, ose që të lenë pa frymë. Në të gjitha zonat turistike që rrethojnë Pogradecin, duke filluar që nga hyrja e segmentit buzë liqenit, përgjatë Pojskës (që nuk e ndan dot nga qyteti për shkak të vazhdimësisë së saj), e deri në Tushemisht (që mbetet bashkë me qytetin për të njëjtën arsye, se ndodhen në një vijë të pandërprerë bregliqenore), duke përfshirë në mes shëtitoren buzë liqenit, e sidomos Drilonin e mrekullueshëm, natyra luan me kapriço të theksuara lojra ngjyrash pafund. Në peisazh sundon një ngjyrë ndryshku, që kalon lehtësisht tek e verdha apo tek e kuqja e thellë, duke shkaktuar fenomene në pikturë, të cilat piktorët i kanë bërë tashmë emblema të punëve të tyre, e që i identifikojnë ata si artistë. Peisazhet e Drilonit janë të pangatërrueshme me asnjë pjesë tjetër të natyrës së Shqipërisë, duke e bërë unike pamjen e mjelmave që shëtisin të shkujdesura në ujin e burimit, të përkëdheluara me vëmendje nga fëmijët dhe vizitorët e shumtë.

Kenia mes bukurise dhe skamjes

Written by Kastriot Faci on Tuesday, 06 November 2012. Posted in Outgoing

Udhëtim në zemër të kontinentit afrikan

Kenia mes bukurise dhe skamjes
Një përvojë e re që natyrisht nuk e kisha përjetuar më parë, udhëtimi për në Kenia, më emocionoi shumë kohë para se të nisesha për atje, aq më tepër që do të merresha shumë me disa gjëra të cilat s'mund t'i neglizhoja, si psh vaksinimi nga një sërë sëmundjesh që mund të gjenim në Afrikë.
Erdhi dhe dita e shumëpritur. Gjithmonë i kam qenë mirënjohës kësaj pune që bëj, e cila ndër të tjera më bën të udhëtoj shumë.
9 Mars, ora 04.50 me orën lokale, një mesazh në celular nga SafariCom, më uronte mirëseardhjen dhe qëndrim të këndshëm në Kenia. Shoh një tufë zogjsh të mëdhenj që fluturonin mbi një avion të ndalur në anën e majtë të avionit tonë, këtë gjë nuk e kisha parë kurrë më parë në ndonjë aeroport tjetër. Shërbimi i vizës së Kenias ofrohej nga autoritetet e aeroportit, pas skanimit të shenjave të gishtërinjve dhe pagesës prej 40 Euro për person. Rruga nga aeroporti për në Kiambu, ku ne do të qëndronim, kalonte nëpër Nairobi, kryeqytetin e vendit, qytet ky me rreth 9 milion banorë. Automjetet lëviznin në krahun e majtë të rrugës, pasojë e kolonizimit anglez në Kenia. Mësoj prej James, guidës tonë, që Kenia kishte fituar pavarsinë në vitin 1963.  Megjithëse në muajin Mars, temperatura ishte e lartë, krejtesisht ndryshme nga temperaturat e ulëta të Marsit tek ne. 

Numri i ri i Travel Magazine - revista e turizmit rajonal, që përveçse në Shqipëri, shpërndahet në të gjitha trojet shqiptare në Kosovë e Maqedoni

on Thursday, 01 November 2012. Posted in Lajme

Një numër plot destinacione e materiale interesante

Në këtë numër do të lexoni:
TURIZMI SHQIPTAR, DREJT LINDJES APO PERËNDIMIT?
Editorial nga Sadik Malaj, kryetar i Unionit të Operatorëve Turistikë të Shqipërisë
TRAVELER - TONY WHEELER: Shqipëria? I Like it!
“Mbreti” i Lonely Planet ndan me lexuesit e revistës Travel rrëfimin e tij të jashtëzakonshëm për udhëtimin në Shqipëri në vitin 2006, mbresat e të cilit i hodhi në guidën “Western Balcans”. Ekskluzive për Travel.
DESTINACIONE SHQIPTARE
Nikaj Mërturi, Prizreni, Struga, Këlcyra, Kanioni i Matkës
(nga Ndoc Mulaj, Xhemi Hajredini, Flora Xhemani Baba)
 
DET APO MAL? KU NA PËLQEN TE SHKOJMË NË VJESHTË?
Sondazh i realizuar në rrjetin social FB nga Blue Albania dhe Revista Anabel
 
VUNOI I LASHTË – ATJE KU GJURMËT PO ZBEHEN
Nga Arjan Konomi
 
FOKUS
Pritshmëritë turistike për sezonin e ri pranverë- verë 2013
Nga Petrit Gjeçaj, administrator i Thethi Guide
 
KONKURSI I FOTOGRAFISE – shpallet fituesi i parë
Ftohen të gjithë ata që kanë dëshirë, të dërgojnë foto për numrin e ardhshëm
 
KALAJA E LALMIT – SIKUR TA DINIT SA AFER E KEMI
Reportazh nga Irena Kanani
 
INTERVISTA, LA NAVE DOLCE – flasin te ikurit e njëzet viteve më parë me anijen e ëmbël
Intervistë me KLEDI KADIUN, EVA KARAFILIN, ROBERT BUDINËN
 
ITINERAR – JEZERCA, NJË PËRVOJË FANTASTIKE DHE E VËSHTRIRË
Kastriot Faci  rrëfen përvojën e ngjitjes me një grup të rinjsh në malin që vjen i dyti për nga lartësia në Shqipëri, por i pari për nga shkalla e vështirësisë
 
CITY GUIDE – BERATI, NJË SAN MARINO SHQIPTARE, quajtur kështu nga i mirënjohuri Jindro Montanelli
Nga Ilirjan Gjika
 
NO MORE SECRETS – GRAMSHI, PËRRALLË E PATERGUAR
Nga Dritan Zaimi, pedagog turizmi
 
OUTDOOR – BUSHCRAFTI, NJË PËRVOJË E RE NË SHQIPËRI PËR AVENTURA NJËSH ME NATYRËN
Nga Elmar Saraci
 
AROUND – BACKPACKERS-at E ZBUKUROJNË BOTËN
Nga Flora Xhemani Baba
 
TRAVEL-PERSONAZH
Shkëlzen Rexha, përfaqësuesi i fotografisë shqiptare

Nga Ilirjan Gjika
TRAVEL është revista turistike e të gjitha trevave shqiptare…

Saranda, the nymph of the Albanian coast.

Written by Ilirjan Gjika on Wednesday, 10 October 2012. Posted in English

Saranda, the city ''loved'' not only by the Albanians but also from foreigners

 

Saranda, the small town that can be called “The getaway to the Southern Albania” is situated between high mountains and the blue Ionian Sea. Built on the Ionian seashore, facing the greek island of Corfu, Saranda injoyes a typical mediterranean cilmate, wich is gentle and characterized by optimal seawater temperature. The favorable geografic position and climate, make Saranda one of the most appealing touristic destination in Albania and not only for these reasons but also for its historic and archeologic values.

 

Shkodra the land of genesis

Written by Irhan Jubica on Wednesday, 10 October 2012. Posted in English

Shkodra cradle of culture

Shkodra the land of genesis

Shkodra is one of the largest and most important cities of Albania and lies in the northwest part of the country. It is also the biggest trade center of the North. Being one of the most ancient cities too, was established in the last millennium B.C. as the capital city of the Illyrian tribe of the Labeates. It was a very developed economic centre, under the leading of King Agron and Queen Teuta. During that period, the city lied from Shkodra Lake, till in the Kotorri Bay.Visiting Shkodra means to give to onself the privilege to touch the ancient history of Albania, its culture which comes from the deep times, its geography, rare and marvellous, the fine humor, the charcateristic hospitality and the funny people. Being one of the most ancient cities in Albania, Shkodra has given to its country, many  personalities of history and culture, during all the periods. Shkodra is called very early, the cradle of the culture.