Articles in Category: Traveller

Shqipëria me dy sy të kaltër

on Friday, 25 January 2019. Posted in Traveller

Mbresat e dy turistëve

Shqipëria me dy sy të kaltër

Nga Karen Alexis Ertrachter & Jacob Wade Turner

Një vit pas vizitës në Kosovë, na thanë se duhej të vizitonim Shqipërinë. Nisëm të kërkonim për fotografi dhe u bindëm menjëherë. E vizituam Shqipërinë dhe padyshim se ai mbetet udhëtimi i preferuar i vitit. Arsyet? Natyrë e bukur, ecje të jashtëzakonshme malore, qytete historike, mot i ngrohtë, byrekë të shijshëm dhe çmime të lira ... Çfarë tjetër mund të kërkoni në pushime? Kur ishim në Kosovë, të gjithë na thanë që duhet të vizitonim Thethin pasi të kalonim në këmbë, duke bërë hiking përmes maleve që vazhdonin përtej Prizrenit. Në të vërtetë nuk kishim dëgjuar për Thethin deri asokohe, por kur vendosëm për të vizituar Shqipërinë, u obsesionuam prej shtigjeve për ecje malore në Theth. Nuk jemi më të mirët në ecje malore, por ta provoje këtë gjë në Theth ia vlente vërtet.

Bukuria e Alpeve Shqiptare nën frymëzimin e "Majave të Ballkanit"

on Thursday, 17 April 2014. Posted in Traveller

mbresa të paharrueshme të Tim Neville, rrëfyer për New York Times

Bukuria e Alpeve Shqiptare nën frymëzimin e

Tim Neville

“Përshëndetje. Nëse keni ardhur për luks, faleminderit, mund të shkoni në Paris, New York. Këtu tek ne do shihni gjëra të vërteta, barinj që ruajnë dhentë, gra që mbledhin shegët në pemë. Ju mund të vizitoni fermerët dhe ata do t’ju presin në shtëpitë e tyre” Kela Qendro, një 33-vjeçare që drejtonte një agjenci turistike më priti pikërisht me këto fjalë.

Peter Grub, pronari i një qendre të quajtur “Row Adentures” me bazë në Idaho, ishte ulur në qoshe duke parë hartat nën dritën e abazhurit të punës. Ne ishim në hotel “Rosi”, në dhomën 305, i cili ndodhej në një bllok ndërtesash në ngjyrë të verdhë në të çelët në Guci, i përbërë nga një komunitet kryesisht mysliman në ish-Republikën Jugosllave të Malit të Zi.  Në jug të qytezës ndodhej një shteg shkëmbor. i cili ngjitet pandërprerë drejt gojëve vampirike të majave gëlqerore. Të nesërmen do të ndiqnim atë shteg dhe do të shkonim virtualisht pa u vënë re në Shqipëri.

 

Fermat shqiptare, sa të mira dhe sa natyrale!

on Thursday, 17 April 2014. Posted in Traveller

Shqiptarë: mos e lejoni teknologjinë t'ju prishë prodhimet tuaja të mrekullueshme!!

Fermat shqiptare, sa të mira dhe sa natyrale!

Michael Mclellan
Në tetor të vitit 2011, kam pasur kënaqësinë të vizitoj Shqipërinë për rreth pesë ditë me një mik të mirë nga Kosova, Naim Shala. Qëllimi im për të shkuar në Shqipëri ishte për të fotografuar, por unë krejt papritur mësova shumë për metodat bujqësore tradicionale dhe bujqësinë organike që janë të praktikuara gjerësisht atje sot. Unë nuk e kisha vizituar Shqipërinë që nga viti 2002, dhe isha mjaft i papërgatitur për ndryshimet e  mahnitshme që kanë ndodhur atje gjatë këtyre tetë vjetëve!
Kur kam ardhur në aeroportin ndërkombëtar të Tiranës në vitin 2002, ishte me të vërtetë një "aeroport i botës së tretë". Në vitin 2011, ai ishte krejtësisht ndryshe! Këtë herë, unë pashë një vend modern, me fasada qelqi, i ajrosur dhe struktura çeliku që dukej sikur sapo kishe zbritur nga Evropa, mbushur me kafene, dyqane, mbajtës të bagazheve, taksi, dhe të gjitha detajet e tjera që tëp resin në një botë aeroporti.  Edhe kur dolëm që aty bashkë me Naimin, mikun tim, u kënaqa me rrugën e gjerë me dy korsi, që hijeshohej prej reklamave të mëdha, edhe këto të natyrshme në daljen e një aeroporti të Europës.

Morelle Smith - Një poete skoceze në kërkim të Shqipërisë

on Saturday, 16 March 2013. Posted in Traveller

Morelle Smith, autore e një sërë librash me poezi dhe fituese e disa çmimeve letrare kishte zgjedhur Shqipërinë në prag të moshës së mesme, për të krijuar një përvojë të re në jetën e saj.

Morelle Smith - Një poete skoceze në kërkim të Shqipërisë

 

Njohja me letërsinë e Kadaresë dhe ditarët për Tiranën…

 

 

Morelle mbërriti për herë të parë në aeroportin “Nënë Tereza” në orën 3:30 të mëngjesit… Në qiell vezullonin yjet, ndërsa një grua të cilën e kishte njohur në avion i thoshte se “nuk ishte nevoja të merrte taksi për në qytet”. “Tirana është vetëm 15 minuta me autobus, nuk është e nevojshme të shpenzosh”. Ajo ishte nisur nga Heathrow, kishte pasur një ndalesë në Greqi dhe tashmë, më në fund, kishte mbërritur në Tiranë, edhe pse në errësirë. Për gruan që ishte rritur në Edinburg dhe që shkruante poezi, këto orë të para mëngjesi në këtë vend pothuajse të panjohur kishin diçka magjike brenda. Aeroporti tepër modest dhe këta njerëz pothuajse të panjohur që kërkonin të kujdeseshin për transportin e saj, i kujtuan ato çfarë kishte lexuar për Ballkanin. Ishte viti 2000. Morelle Smith, autore e një sërë librash me poezi dhe fituese e disa çmimeve letrare kishte zgjedhur Shqipërinë në prag të moshës së mesme, për të krijuar një përvojë të re në jetën e saj. “Prej vitesh isha duke kërkuar një punë në Europë apo në Ballkan. Doja të jepja kontributin tim në këtë pjesë të botës, e cila ishte rrënuar nga luftërat, shpërnguljet e vitit 1990. Kontaktova me shumë organizata joqeveritare ku kërkova të punoja si mësuese anglishteje. Më ofruan për të punuar në Bosnjë dhe në Shqipëri”, thotë ajo. Teksa Bosnja i kujtonte luftën, për një grua të rritur mes librash e panjohura është gjithnjë më interesante, ndoshta prandaj Morelle zgjodhi Shqipërinë. “Shqipëria ishte pothuajse e panjohur për mua. Kohët kur unë isha në vendin tuaj, ai ishte në një gjendje tranzicioni dhe shumë gjëra fillimisht më dukeshin të çuditshme. Në fillim Tirana, me arkitekturën e saj, trotuaret e thyera, mungesa e ndriçimit në rrugë, njerëzit që rrinin pothuajse gjithë ditën rrugëve. Ishte një situatë e panjohur për mua”, thotë ajo. Projektet e para ku Morelle u përfshi kishin të bënin me rehabilitimin e shkollave dhe spitaleve. “Ne punuam në rrethe të ndryshme të vendit, ku situata në shkolla ishte për të ardhur keq. Dritare të thyera, mungesë ngrohjeje dhe mbipopullim, mungesë të mjeteve shkollore si për nxënësit ashtu edhe për mësuesit. Ruaj një admirim për ata mësues që punonin në një situatë të tillë”, thotë ajo. Kjo është Shqipëria e 13 viteve më parë që njohu Morelle. Por në kthimet e shpeshta që ka pasur këto vite, ajo e sheh gjithnjë e më të ndryshuar…

 

Kosova dhe Shqipëria e Madhe

Written by John Cowan on Friday, 16 March 2012. Posted in Traveller

Kosova dhe Shqipëria e Madhe

Një nga periudhat më interesantedhe të rëndësishme në historinë e Ballkanit ka ndodhur në vitet 50 apo më herët që përfundoime në shkrimin e Traktatit të Lozanës midis Greqisë dhe Turqisë në vitin 1923. Gjatë kësaj kohe, vendet e Ballkanit ishin në zhvillim dhe duke filluar të vijnë në vete.  Kufijtë kishin fluks pothuajse konstant, me luftëra të panumërta të vogla dhe të  mëdha në shkallë. Shumica e këtyre konflikteve mbetën të panjohurn Perëndim, edhe  pse pasojat e tyre ndjehen ende në vende të përfshira. Këto luftëra në Ballkan u rritën nga vizione konkurruese atë të një Greqie të Madhe, Bullgarie të Madhe dhe të  një Serbie të Madhe dhe zakonishtnë kurriz të një Maqedonie më të vogël. Që nga
viti 1923, megjithatë, kufijtë pak a shumë kanë qenë në vend, dhe ndërsa mund të ketë ankime të rastit, nuk ka asnjë problem serioz të status quo-së, asnjë  revansh në marrje. Një i ardhur i mëvonshëm në garë është djali për kurban i  Ballkanit - Shqipëra.