Articles in Category: Itinerare

Rrugëtim drejt Sarandës, aty ku dielli ngroh...

on Thursday, 12 July 2012. Posted in Itinerare

Aty ku bashkohet antikiteti me verën e dielltë të jugut ku ka qindra vizitorë, të huaj dhe shqiptarë, në Sarandën e mrekullueshme...

Rrugëtim drejt Sarandës, aty ku dielli ngroh...

 Drejt jugut nga çdo skaj i vendit, përmes një kureshtie se diëka ka ndryshuar në këtë stinë pranvere e prag vere, drejt vendit të ngrohtë, Gjirit të Sarandës. Pasi mbërrin në Tiranë nga linjat urbane apo ajrore, harta e shërbimeve publike të tregon mundësinë e rrugëtimit me linjën e autobuzëve përmes kontakteve me agjensitë e shërbimit, orare fikse në tarifa fikse 1300 lekë bileta, në rrugëtimin nga Bregu apo Gjirokastra, një zgjedhje kjo ardhje kthim, në pikëtakime në Rivierën shqiptare.

 

Shqipëria, sa e bukur!!

on Thursday, 12 July 2012. Posted in Itinerare

Për të dytin vit, Winter-Sumer Scool tour

Shqipëria, sa e bukur!!

 Inelda Skenderaj

Summer  - Winter School ishte një përvojë e paharrueshme që nisi vitin e shkuar, mbështetur e inkurajuar fort prej miqve tanë nga Padova, të cilët në bashkëpunim me universitetet tona, bënë të mundur edhe një tjetër tur të paharrueshëm nëpër Shqipëri, këtë herë drejt Juglindjes, si për të ekuilibruar atë që kishim lënë përgjysëm, duke e shkelur këtë herë Shqipërinë nga venat dhe kapilarët e saj të brendshëm, për të shijuar plotëisht lëngun e jetës që rrjedh në këto krahina të mrekullueshme

 

Udhëtim për tek më e bukura e Bjeshkëve

Written by Kastriot Faci on Sunday, 08 April 2012. Posted in Itinerare

Aty ku zanat kanë logun e tyre...

Udhëtim për tek më e bukura e Bjeshkëve

 Kastriot Faci

Dikur njerëzit në mënyrë të formale e të paorganizuar e shprehnin simpatinë e tyre për një nga vajzat apo nuset e fshatit, duke e vlerësuar atë nga hiret e saj. Ajo personifikohej  si e veshur mirë, e pastër dhe shëndetplotë. Ky vlerësim bëhej në momentin që ajo shihej në rrugë për tek kroi i fshatit apo ceremoni e festa. Ajo kthehej në simbol të bukurisë dhe të gjithë mundoheshin ta imitonin në mënyrën se si ajo , vishej, sillej, ecte, këndonte, kërcente.

Rreth 12 vjet më parë në Qafën Predelecit u mbajt për herë të parë Logu i Bjeshkëve nga banorët e Komunës së Kelmendit. Aktiviteti organizohet tashmë çdo vit në muajin gusht dhe është bërë i njohur në të gjithë trevat mbarëshqiptare. Ai njihet  si vendi ku vajzat më të bukura të Kelmendit konkurojnë për të qenë më e bukura e Bjeshkëve, për të fituar kurorën e “Miss Bjeshkës”. 

Pelegrinazhi i munguar per tek Fishta

Written by Irhan Jubica on Thursday, 08 March 2012. Posted in Itinerare

Një vizitë në vendlindjen e poetit të madh

Pelegrinazhi i munguar per tek Fishta

Për vetëm 75 minuta je aty. Nëse nisesh nga Tirana, duhet ta kalosh Lezhën për t’u kthyer djathtas në vendin ku tabela tregon fshatin Blinisht, nëpër një rrugë të ndërtuar prej qysh në fund të viteve ‘30 të shekullit të kaluar e të rikonstruktuar së fundmi. Jemi në Fishtë, në zonën e Zadrimës në Lezhë, që i dha Shqipërisë një figurë të madhe: Gjergj Fishtën. Në krye të fshatit, pas një kthese të vogël në të majtë, thuajse e rrënuar prej harresës, është shtëpia ku ka jetuar në periudha të ndryshme Fishta. 

Fierzë - Koman, mrekullia e fjordeve shqiptare

on Tuesday, 06 March 2012. Posted in Itinerare

Aty ku peisazhet do t'ju lenë pa frymë...

Fierzë - Koman, mrekullia e fjordeve shqiptare

Duke dashur të jemi në koherencë të plotë me stinën, me shijet tuaja, me atë që do të ishte më e përshtatshme për t’u vizituar në një perudhë të caktuar të vitit, kemi dëshirë t’ju rekomandojmë një itinerar fare të veçantë, i cili në vetvete mbart një përvojë e kënaqësi që nuk mund ta merrni askund tjetër, ndonëse është pjesë e një udhëtimi shumë më të gjatë. Ajo që do t’ju ofrojmë, është një shëtitje e mrekullueshme në itinerarin ujor Koman-Fierzë, ose anasjelltas, përgjatë liqeneve artificiale të krijuara prej ndërtimit të hidrocentraleve të veriut të Shqipërisë, që përveçse na mbajnë gjallë nga ana ekonomike, na dhurojnë edhe një copëz të vyer në mozaikun të turizmit natyror shqiptar.