Articles in Category: Intervista

NËNTOR OSEKU: Curraj i Epërm, Grama Bay and Shala River - three heartbreaking destinations of Albania

Written by Irhan Jubica on Friday, 31 August 2018. Posted in Intervista

Intervistë me fotografin e njohur që ka shëtitur çdo cep të Shqipërisë turistike

NËNTOR OSEKU: Curraj i Epërm, Grama Bay and Shala River - three heartbreaking destinations of Albania
U bënë shumë vite tashmë që ai shëtit cep më cep të Shqipërisë me aparatin e tij fotografik. Shumë prej fotove që ju dalin të parat në internet kur klikoni për të gjetur një zonë të bukur të Shqipërisë, janë të Nëntor Osekut. Por çfarë thotë ai vetë për këto udhëtime? Lexoni intervistën, një rrëfim i sinqertë e plot emocion me përshtypjet e udhëtimeve të shumta.
It has been many years since Nëntor Oseku has walked around every corner of Albania with his photocamera . Many of the photos you come across online when you click to find a beautiful area of Albania are made from him. But what does he himself say about these trips? Read the interview, a sincere and emotional story with impressions of many trips.

(English below Albanian)

Adriatik Tours LLC successfully presented Albania as a new Destination in NY Times Travel Show

Written by Flora Xhemani Baba on Friday, 30 March 2018. Posted in Intervista

Interview with Nevila Dudaj General Manager / Founder Adriatik Tours LLC

Adriatik Tours LLC successfully presented Albania as a new Destination in NY Times Travel Show
Adriatik Tours LLC, is the first representative of Albanian tourism in New York who did
exhibit in NY Times Travel Show for the first time, and did introduce Albania to the American tourism. Adriatik Tours LLC, started to operate in September 2017 in West Hartford, CT, as the international sales representative office of the Adriatik Hotel, as well as a Tour Agency offering Special packages of tourist destinations in Albania.
Adriatik Tours LLC represented also Albania for the first time in New York at the 15th Travel Show , organized by the New York Times , the renowned media in US .
Although in recent years Albania has an increased participation in tourism fairs, and exhibitions which start from Japan, to all the rest of the world, Albania, has never been part of the tourism fairs or Trade Shows in America.
But this January of 2018, thanks to Adriatik Tours LLC, finally the name of Albania was written in the stand number 577 of the NY Times Travel Show. 
Albanian’s name was not only written in that stand , but its presence was wonderfully conveyed through this participation, as a tourist information, traditional Albanian performance and the presentation of the best Albanian destinations.

Uta Ibrahimi, one more reason to be proud of Kosova

Written by Irhan Jubica on Friday, 30 March 2018. Posted in Intervista

Towards the 14 highest peaks of the world with "Utalaya-Himalaya" project

Uta Ibrahimi, one more reason to be proud of Kosova
English - Shqip
Two photos were shared on social media sites, nearing February 17, the date Kosovo celebrates the Independence Day. One came from Rita Ora holding the flag of Kosovo, while shooting her “Shine Ya Light” video on 2012, and the other was from Uta Ibrahimi, when she reached the Peak of Everest in 2017.
It seems that people perceive these two women as worthy representatives of Kosovo, as the country celebrates its 10 year anniversary of Independence. We demand readers not to consider the reality as a sexist approach, but in reality the positive image of Kosovo for a decade has been dominated by women. The judo champions, Majlinda Kelmendi and Nora Gjakova; the first head of the commune in Kosovo, Mimoza Kusari-Lila; Dua Lipa, the girl from Kosova who won a British Award in the last edition, the USA ambassador, Vlora Çitaku, these are some renowned names who continue to contribute in their professional fields. The strongest positive image of independent Kosovo continues to be the former president, Atifete Jahjaga (2011-2016). She was active in internationalizing the issue of Survivors of Sexual Violence during Kosovo War, and supporting the project “I think about you” (“Mendoj për ty”) by artist Alketa Xhafa – Mripa. Ms. Jahjaga was the first to reach the peaks of world politics, as Uta Ibrahimi is the first Albanian women from Kosovo that conquered the heighest world peak. Everyone is inspired to follow on their steps.

From Ukraine and Albania with Love - Татьяна, украинка, которая стала албанкой

Written by Irhan Jubica on Friday, 11 November 2016. Posted in Intervista

Интервью с г-жой Татьяной Байрактари

From Ukraine and Albania with Love -        Татьяна, украинка, которая стала албанкой
Она блондинка с голубыми глазами. Ведь украинки такие! Татьяна, которая на фамилии мужа, Байрактари, родилась и выросла в Украине. Когда ей было 21, она встретила парня албанца, который учился в Украине, они полюбили друг друга и сейчас у них замечательная семья и они воспитывают двух дочерей. Она некогда не думала, что полюбит эту страну так, как человека, который с ней рядом. Албания для неё оказалась красивым сюрпризом. 8 лет назад она приезжает в Албанию и начинает её по чуть чуть открывать для себя. Ей настолько понравилась эта страна, что решила создать туристическую компанию, которая приглашает и принимает туристов из Украины и России. За четыре года она стала одной из первых по презентации туристической Албании в рускоговорящих странах. Встречает и принимает тысячи туристов, показывая насколько красивая эта страна. Она считает, что будущее Албании это туризм, из-за этого мы должны много трудиться и работать, чтоб туристы уезжали довольны и с наилучшими впечатлениями.

Marin Mema: Shqipëria tjetër është ajo e vërteta

Written by Ilirjan Gjika on Monday, 26 September 2016. Posted in Intervista

Gazetari i njohur sjell një Shqipëri ndryshe, përmes cikleve televizive historike dhe turistike

Marin Mema: Shqipëria tjetër është ajo e vërteta
Turizmi historik dhe ai kulturor përbëjnë dy nga komponentët më të rëndësishëm që sjellin prurjet më të mëdha të vizitorëve në sektorin e turizmit në botë. Në këtë drejtim nuk bën përjashtim edhe vendi ynë. Janë me mijëra turistë që në çdo stinë të vitit “mësyjnë” drejt parqeve dhe siteve arkeologjike, kishave dhe manastireve mesjetare, xhamive dhe teqeve, kështjellave dhe kullave, monumenteve dhe rrënojave, atje ku vijojnë të ruhen vlerat e së kaluarës. Dhe nëse nuk do të ishte puna e albanologjisë, jo vetëm të huajt por edhe shqiptarët nuk do ta njihnin Shqipërinë, së bashku me historinë, traditat, monumentet, kulturën materiale dhe folklorin e saj. Por “Jeta është e shkurtër dhe shkenca e gjatë”, thotë një proverb i huaj, fakt që përshtatet me realitetin. Nëse nuk do të ishte televizioni, ky mjet i fuqishëm i komunikimit masiv, albanologjia, pavarësisht botimeve të shumta nuk do të siguronte “marketingun” e duhur të kulturës sonë. Këtu, meritë të madhe kanë televizionet kombëtare dhe natyrisht edhe gazetaria televizive. Pikërisht një nga njerëzit që ka bërë më shumë në këtë drejtim është padyshim gazetari i mirënjohur Marin Mema. Për mëse një dekadë, nëpërmjet dy emisioneve të tij ‘’Shqipëria tjetër’’ dhe ‘’Gjurmë shqiptare’’, ai ka sjellë përpara ekranit atë anë të panjohur të historisë sonë. Nëpërmjet një pune kolosale dhe të jashtëzakonshme ai dhe ekipi i tij i kanë rënë kryq e tërthor territorit të shtetit shqiptar por edhe  të hapësirës ku  jetojnë shqiptarët, për të dëshmuar thesaret e mëdha të kulturës sonë, të krijuara me aq mund dhe durim ndër shekuj. Pikërisht për zbulimin dhe evidentimin e tyre, gazetari i njohur, tregon eskluzivisht për revistën Travel punën dhe përpjekjet e tij.