L’Albania – amore mediterraneo

Written by Flora Xhemani Baba on Thursday, 10 January 2013. Posted in Italian

Scoprite le meraviglie di questa piccola magica terra...

L’Albania – amore mediterraneo

 

Se, per alcuni di voi, il nome "Albania" richiama al massimo il vostro collega di banca, il vostro vicino di casa, gli amici dei vostri amici sparsi in tutto il paese, o anche spesso la cronaca nera e grigia dei telegiornali, si può ofrire un'altra versione di Albania, che possiamo presentare come "Il Paese diettro L'Angolo", un paese piccolo ma con una grande storia e  cultura, che ha molto da mostrare nei 28748 km quadrati.
Albania conserva ancora oggi evidenti tracce di un antico passato che si estende ai profondi secoli aC, attraverso le civiltà illirica, romana e greca, diffuse in tutto il territorio.

 

Nikaia - qyteti i harruar

on Thursday, 10 January 2013. Posted in Lajme

Një nga sitet më të vyera kulturore, kthyer tashmë në fantazëm

Pak e njohin, shumica as nuk e dijnë që egziston. E kjo për shkak të mungesës së vëmendjes që e ka nxjerrë në mënyrë thuajse tërësore nga harta e vendeve të vizitueshme. 
Vendbanimi antik i Nikaias në Klos të Mallakastres dergjet i braktisur pa u prekur jo me nga investimet, por as nga projektet që nuk duken kurrkund rreth trupit të tij. Një vlerë e madhe që po trajtohen si një karakatinë pa kurrfarë historie

Berati - an Albanian San Marino

Written by Ilirjan Gjika on Wednesday, 09 January 2013. Posted in English

Berat is a White Bethlehem - ..... Indro Montaneli (1939)

Berati - an Albanian San Marino

 

Berat is a White Bethlehem. Watched from far, it seems a cartoon city, as only Walt Disney can build one, placing with poetry its geometry. Houses, all white with green blinds are one above the other, in the race who arrives first at the top of a rock burned from the sun, which has been divided in two peaces from strong currents of  Osumi ..... Indro Montaneli ( 1939).

Brezovica thërret për ski dhe aventura...

Written by Gent Mati on Wednesday, 05 December 2012. Posted in Outdoor

Shpatet më të bukura të Brezovicës dhurojnë një larmi të madhe itineraresh

Brezovica thërret për ski dhe aventura...
 Ski qendra e Brezovicës  në Kosovë  është një prej resorteve dimërore që ‘rrethojnë’ kufirin tokësor të Shqipërisë, nga veriu në jug. Vetëm 1 orë e 30 minuta nga Prizreni, e shërbyer nga ‘Rruga e Kombit’, Brezovica është  qendra e skijimit më e afërt me Tiranën.
NË VITE
Në vitet 70të, ndërkohë që në anën tonë të kufirit punohej për të fortifikuar territorin me një pafundësi bunkerësh, llogoresh  dhe tunelesh, fqinjët tanë të “shkujdesur” çelnin pista, ndërtonin teleferikë e hotele për të pritur miq, duke krijuar traditën dhe zhvilluar industrinë  fitimprurëse të turizmit dimëror.    
Pas viteve 90 më në fund edhe ne bijtë e shqipes, dolëm nga “bunkered”, nisëm metamorfozën nga ushtarë në turistë, e gradualisht nisëm të bëjmë dhe shijojmë gjëra që më parë i kishim parë vetëm në televizor. Natyrisht në mungesë të infrastukturës pritëse dhe zbavitëse - përsa i përket turizmit dimëror - iu drejtuam vendeve fqinje.
Faktikisht, në Mal të Zi, Maqedoni dhe së fundmi Greqi, prej vitesh dashamirësit shqiptarë të skijimit që sa vijnë e shtohen, janë bërë frekuentues të rregullt të pistave të bardha të Kolashinit (apo Shën Nikollës, siç quhej kur banohej nga shqipatrët pak shekuj më parë), Sharr/Kodra e Diellit, Mavrovë, Pisoder etj; duke shpenzuar shuma të konsiderueshme, të cilat shumë mirë mund të shpërndaheshin në Shqipëri nëse, do të ishte zbatuar ndonjë strategji investimi në këtë drejtim. Por, “nëse mali nuk shkon te Muhameti, atëhere Muhameti do të shkojë te mali”. 

Antigone, zbulimi me vjetërsi, rreth 2300-vjeçare

on Monday, 19 November 2012. Posted in Lajme

Objekti mendohet se është përdorur për unazë ose medaljon

Antigone,  zbulimi me vjetërsi, rreth 2300-vjeçare

 Engjëll Serjani

Në rrënojat e Antigonesë zbulohet një gur i rrallë unaze ose medaljoni, që arkeologët dyshojnë se pasqyron Pirron e Epirit në një çast luftimi. Mesditën e së hënës, gjatë punimeve të ekspeditës së përvitshme arkeologjike “Antigone 2012”, në sektorin G, kuadrati nr. 10 është gjetur një objekt i rrallë arkeologjik, një gur xhami unaze ose medaljoni, mbi të cilën është gdhendur me finesë të jashtëzakonshme në reliev një pamje e dy kuajve dhe një luftëtari në vrapim e sipër. Gjatë kësaj ekspedite që drejtohet nga arkeologu i njohur prof. dr. Dhimitër Çondi, janë zbuluar edhe mjaft objekte me interes, por guri i unazës apo medaljoni vlerësohet nga arkeologu si një objekt unikal, i rrallë dhe me vlera të jashtëzakonshme.