Shkëlzen Rexha, përfaqësuesi i fotografisë shqiptare.

Written by Ilirjan Gjika on Friday, 08 February 2013. Posted in Blog

Një portret miqësor për fotografin e njohur gjakovar

Shkëlzen Rexha, përfaqësuesi i  fotografisë shqiptare.

Me pamjen prej një mësuesi “babaxhan”, ai të afrohet ngadalë dhe pasi të përshëndet me përzemërsi nis bisedën e rastit. Mirësjellja është gjëja e parë që duket sheshit. Më pas e pyet se përse e mban në qafë aparatin fotografik. Pëgjigja nga ana e tij është e menjëhershme - Jam fotograf! Dhe ti, bashkëbiseduesi, si i zënë në faj e pyet për emrin. -Shkëlzen Rexha, përgjigjet ai po me të njëjtën mirësjellje. E kështu më pas vjen hutimi i përzjerë edhe me një ndjenjë faji, se përse nuk e ke njohur më parë mjeshtrin e madh të fotografisë shqiptare, Shkëlzen Rexhën. Por këtu qëndron edhe absurdi që shpesh i ndjek si një fat i keq fotografët. Ata janë të vetëdënuar që të jenë fizikisht të panjohur për publikun. Ikona dhe imazhi i tyre janë fotografitë që ata prezantojnë para nesh. Kjo gjë ndodh edhe me mjeshtrin Rexha, apo me Xenin, siç e thërrasin të gjithë fotografin nga Gjakova.

Ali Pasha i Greqisë dhe jo Ali Pasha i Tepelenës

on Monday, 04 February 2013. Posted in Fokus

Kalaja e Tepelenës është shëmbëlltyra më e mirë e injorancës shqiptare, e harresë së trashëgimisë kombëtare, e barbarisë dhe indiferencës shtetërore.

Auron Tare

Kujtdo që i ka rënë rruga për në Janinë është habitur me ruajtjen dhe respektin që janinjotët i kanë bërë kalasë së Aliut. Për Greqinë dhe grekët, Veziri i famshëm i Tepelenës nuk është hero. Përkundrazi e kanë nëmur jo pak në folklorin dhe gojëdhënat e tyre. E kanë përçmuar madhështinë e tij, e kanë sulmuar famën e tij, e kanë baltosur jetën e tij, por çuditërisht grekët ia kanë ruajtur trashëgiminë. Kalaja e sotme e Janinës është dhe mbetet vepër madhështore e fuqisë së tepelenasit, që fama i kishte mbërritur në sallonet e aristokracisë europiane. Mirëpo grekët janë komb i qytetëruar, kanë edhe kryeministra që në mos e duan, të paktën e respektojnë trashëgiminë kulturore. 

 

Albanopolisi i panjohur -atje ku zë fill emri ndërkombëtar i shqiptarëve

Written by Dritan Zaimi on Friday, 01 February 2013. Posted in Fokus

Një vështrim mbi origjinën tonë të hershme, që e kemi harruar mes ferrave...

Albanopolisi i panjohur -atje ku zë fill emri ndërkombëtar i shqiptarëve
 Nga: Dritan ZAIMI
 “Të dish apo të kesh?”, një pyetje që e hasim shpesh dhe sipas mënyrës tonë i përgjigjemi duke kënaqur rrethana të caktuara, por “të kesh dhe të mos e dish” kjo do të ishte sa ironike aq edhe e dhimbshme. Kur bëhet fjalë për destinacione turistike, shtete të tëra sot në botë, mundohen të jenë sa më shumë atraktivë në sytë e turistëve. Secili duke u bazuar në burimet e veta, përcakton tiparet dalluese dhe zhvillon avantazhin konkurues për të thithur sa më shumë vizitorë. Edhe nëse nuk i  kanë vlera të caktuara, i krijojnë ato. Po kështu çdo rajon brenda një vendi, dhe çdo qytet brenda çdo rajoni, thërret gjithë atraksionet e veta për të realizuar një paketë sa më të plotë, intriguese dhe interesante për turistët duke pasuruar jo vetëm eksperiencën e turistëve por edhe jetën dhe mirëqënien social-ekonomike të komunitetit të tij. E padyshim, në këtë mori vlerash të ofruara, ato më të lashtat, kanë privilegjin të vizitohen më shpesh dhe të vlerësohen më shumë. 

 

Forum: Muzetë duhet të dalin nga muzetë

Written by Irhan Jubica on Friday, 01 February 2013. Posted in Forum

Drejtuesit e muzeve kryesore kombëtare, të Shqipërisë, flasin për revistën Travel, duke detajuar gjendjen aktuale të muzeve, sa funksionojnë ato, çfarë problemesh kanë dhe sa ndikojnë në prurjen e përgjithshme të të ardhurave turistike të vendit

Forum: Muzetë duhet  të dalin nga muzetë

 Pyetjet e Forumit:

1. Kur ka hyrë eksponati i fundit në muzeun tuaj? Çfarë ishte?
2. A keni mundur të identifikoni nëpër koleksione private apo muze të tjera, objekte që do t’i përkisnin natyrës së muzeut tuaj? A keni bërë përpjekje për t’i marrë ato në muzeun tuaj?
3. Në raport me numrin e turistëve të huaj që hyjnë në Shqipëri, sa prej tyre vizitojnë muzeun që ju drejtoni?
4. Si mund të bjerë në kontakt me muzeun tuaj një turist i huaj? A ka muzeu një adresë në internet? Në rrjetet sociale?
5. A keni bashkëpunim me operatorët e ndryshëm turistikë brenda e jashtë vendit, dhe sa prej tyre e kanë përfshirë muzeun tuaj në guidat turistike që ata botojnë/organizojnë?
6. Cili ësht projekti konkret në të cilin muzeu juaj është integruar në kalendarin e festimeve të 100-vjetorit të Pavarsisë?
7. Përse duhet që një turist ta vizitojë muzeun tuaj?

 

Backpackers make the world delightful

Written by Flora Xhemani Baba on Tuesday, 15 January 2013. Posted in Blog

The most funny part of tourist faces

 

They are the simplest and funniest tourists worldwide. Truly adventurous and fond of travel, they are everywhere, hauling the big bags containing everything they need - sometimes, even the "hotel and restaurant." The bags are the symbol that has given them their name, their identity: "backpacker" means a person carrying a bundle or pack on the back.