South Outdoor Festival “Vuno 2018” rikthen shkëlqimin e perlave të Jugut

Written by Flora Xhemani Baba on Friday, 04 May 2018. Posted in Reportazh

Festivali që vjen për të dytin vit, çeli edhe sezonin turistik në Himarë

South Outdoor Festival “Vuno 2018” rikthen shkëlqimin e perlave të Jugut

Më shumë se pesëmijë ishin ata që iu përgjigjën ftesës së organizatorëve të edicionit të dytë të South Outdoor Festival, i cili këtë herë zuri vend mes ullinjve e shtëpive magjike të Vunoit, fshatit më të bukur të gjerdanit të perlave arkitektonike të Himarës.

Ishin sërish tri ditë të mbushura me adrenalinë, prej larmisë së pashoqe të aktiviteteve që zunë vend në sheshin e Festivalit por gjithashtu edhe përqark tij, në disiplina të ndryshme sportesh e sektoresh turistike. Kalendari i pasur i tureve dhe programit të gjatë të SOF 2018, që zuri vend nëpër faqet e internetit e të rrjeteve sociale, u prenotua i gjithi dhe sekush pati mundësinë të zgjidhte mes ekskursioneve në natyrë, sporteve të ndryshme, aktiviteteve të lira, lojrave të shumta, apo edhe risive të këtij festivali, tureve kulturore dhe atyre të ushqimit.

"South Outdoor Festival", Pilur 2017, një rikthim te “gjyshja në fshat”

on Thursday, 26 April 2018. Posted in Reportazh

Një festival traditash që po kthehet në traditë

Eraldo Rexho
 
Kur merr të përpjetën e kodrave mbi Himarë për në "South Outdoor Festival" që u organizua këtë vit për herë të parë nga programi “Zhvillimi i Integruar dhe i Qëndrueshëm i Rajonit Bregdetar Jugor” i implementuar prej GIZ në Shqipëri, lë peshën e lodhjes e stresit, mundimet e rrugës dhe i jep krahë vetes për një aventurë. Programi i prezantuar në faqen zyrtare të festivalit premton tri ditë të mbushura plot me aktivitete, aq sa të duket e vështirë të gjesh kohën për të pushuar, sidomos ata që kishin rezervuar biletën e pjesëmarrjes në më shumë se tre sporte.

Discover the "Wine and Olive Route" around the Central Albania - Albanian Food Tours 2018

on Thursday, 12 April 2018. Posted in Itinerare

A long culinary tour, wineries and extra virgin olive oil factories in the Tirana-Durres area

Discover the
This tour is offered from the Regional Developmet Agency 2
Should we suggest and you accept a culinary travel-tale through Middle Albania, it is likely that those who are at least a little familiar with that part of Albania would think of the traditional dishes like ‘tava e dheut’, ‘tava e kosit’, all kinds of roasted meat, and other dishes either inherited or influenced from the Ottoman cuisine that presently has gained all of its own characteristics and is called the Middle Albania Cuisine.
We, in fact, would introduce this beautiful part of Albania to you in a completely different way – by presenting two ancient cultures in Albania: vine-growing and olive-growing.
Our country, as a typical Mediterranean country, is a well provided one for the cultivation of vine and, as the archeological findings show, it is one of the most ancient places of vine-growing. Presently, the enological market in Albania is represented by several successful wine producers like Kallmeti, Arbëri, Kokomani, Belba, Bardha, Herta, Skënderbeu, etc. who are now working together with the native viticulturists, agronomists and enologists to implement their know-how in the Albanian land.
So, as soon as you would find yourself among the endless vineries where we are about to travel to, or in any of the wineries like the wonderful Kokomani Winery, you couldn’t probably help yourself exclaiming in amazement: “What does Tuscany has more?”
Naturally Tuscany has more, but the Middle Albania has a lot too. It presently is the richest area in wineries in Albania that produce a high quality wine well confirmed by the numerous prizes awarded in national and international events. It also has an abundant amount of traditional factories that produce extra virgin olive oil. We are about to show you the best of this agro-tourist industry that entered the list of tourist itineraries right away.

The North Albania itineraries, not only culinary but also a pilgrimage in history, in authentic natural heritage and in the Albanian culture

on Monday, 09 April 2018. Posted in Itinerare

Albanian Food Tours 2018 - The Best Culinary Tours from Travel Magazine

The North Albania itineraries, not only culinary but also a pilgrimage in history, in  authentic natural heritage and in the Albanian culture

This long culinary and cultural tour is offered from CABRA, a GIZ project, in collaboration with Regional Developmet Agency 1 
Prepared from: Luan Dervishej

Albania is as small as also big: most of the edges of Albania can now be easily reached and with the increase of tourists’ interest for exploration and improvement of touristic supply, the range and density of cultural and natural assets enjoyed by the visitors proves a wealth with substantial values. Nowadays, to travel from Tirana to the northernmost point Vermosh, it could be achieved within 4 hours drive. However, as a tourist we want to explore step by step the touristic attractions along the way, which would extend the travelling time up to a week.
Gastronomy degustation as part of tourism should not be left out from the exploration of nature and cultures of the destinations. This means to dive in and understand the environment, traditions, the origin of the products and the culture behind cooking. At this point, you can understand and choose what is special and authentic, an experience that you can probably find it even at a modest corner.

Adriatik Tours LLC successfully presented Albania as a new Destination in NY Times Travel Show

Written by Flora Xhemani Baba on Friday, 30 March 2018. Posted in Intervista

Interview with Nevila Dudaj General Manager / Founder Adriatik Tours LLC

Adriatik Tours LLC successfully presented Albania  as a new Destination  in NY Times Travel Show
Adriatik Tours LLC, is the first representative of Albanian tourism in New York who did
exhibit in NY Times Travel Show for the first time, and did introduce Albania to the American tourism. Adriatik Tours LLC, started to operate in September 2017 in West Hartford, CT, as the international sales representative office of the Adriatik Hotel, as well as a Tour Agency offering Special packages of tourist destinations in Albania.
Adriatik Tours LLC represented also Albania for the first time in New York at the 15th Travel Show , organized by the New York Times , the renowned media in US .
Although in recent years Albania has an increased participation in tourism fairs, and exhibitions which start from Japan, to all the rest of the world, Albania, has never been part of the tourism fairs or Trade Shows in America.
But this January of 2018, thanks to Adriatik Tours LLC, finally the name of Albania was written in the stand number 577 of the NY Times Travel Show. 
Albanian’s name was not only written in that stand , but its presence was wonderfully conveyed through this participation, as a tourist information, traditional Albanian performance and the presentation of the best Albanian destinations.